Heb je vrienden? Nee, ik heb een incassobureau...

Heb je vrienden? Nee, ik heb een incassobureau...

‘Vijf jaar cel voor bazen incassobureau wegens afpersing en gijzeling’ (De Gelderlander). ‘ACM tikt incassobureau op de vingers om agressieve werkwijze’ (NOS). Zomaar enkele negatieve mediaberichten over de branche waarin CW & Partners zich al jaren begeeft. Of wat dacht u van deze: ‘Deurwaarder neemt bejaarde hond in beslag’ in Metro Nieuws. Die is echt bij de beesten af. De hoogste tijd om eens wat stoom af te blazen.

‘Binnen zonder kloppen’

Mensen die een slechte ervaring hebben gehad met één van onze concullega’s zullen het misschien maar moeilijk geloven, maar ook wij zijn net mensen. Of beter gezegd: nette mensen. Voor nette klanten. Nieuwe klanten vragen vaak hoe wij te werk gaan. Dan antwoorden we steevast: ‘Hoe wilt u dat wij te werk gaan?’ En dan doelen we niet op ‘binnen komen zonder kloppen’ want voor dat soort praktijken verwijzen we ze door naar de Hells Angels. We willen met die vraag aangeven dat we in meerdere opzichten flexibel zijn, bijvoorbeeld ten aanzien van deeltrajecten en inzet van rechtsmiddelen. Zo zal niet iedereen klanten voor het gerecht willen dagen, maar sommigen wel.

Harde kern

Waar we niet flexibel in zijn, is dat we uitsluitend persoonlijke aandacht geven. Niet alleen aan opdrachtgevers maar ook aan hun klanten, dus de wanbetaler in kwestie. En inderdaad, iemand een klap voor z’n kanis geven, is ook persoonlijke aandacht, maar dat bedoelen we niet. Gewoon in gesprek gaan en blijven, de reden van te laat betalen boven water krijgen en meewerken aan betalingsregelingen als dat helpt. Of mensen die allerlei diensten en abonnementen hebben lopen helpen deze op te zeggen. En toch: je maakt nog eerder vrienden als aperte hooligan, dan wanneer je vertelt dat je een incassobureau runt. Net als bij voetbal, waar een heel beperkt groepje het voor de massa verstiert, is er ook in ons vakgebied een minderheid die de boel grondig verziekt.

Rol van media

De media gaan in dit verhaal trouwens niet helemaal vrijuit. Die hebben op hun beurt de neiging iedereen over één kam te scheren en standaard partij te kiezen voor de schuldenaar. En de schuldeiser dan? Is die niet zielig? Die is per slot van rekening zijn product of dienst kwijt en straks misschien ook z’n geld nog! Is dat wel netjes dan? Bij CW & Partners zijn we al sinds de oprichting in 2011 trots op ons werk en op het feit dat we incassopercentages hebben die ongekend hoog zijn. En ja, dat kan dus wel degelijk zonder duistere praktijken en met respect voor alle partijen. Oftewel: Spreken is zilver, krijgen is goud.