Vertrouwt u op een kredietrapport of op de blauwe ogen?

Vertrouwt u op een kredietrapport of op de blauwe ogen?

Aan Tv-programma’s over oplichting geen gebrek en we blijken er met z’n allen van te smullen. Als er uiteindelijk iemand tegen de lamp loopt, dan krijgen we daar een kick van. En terecht. Voor veel slachtoffers is dit meteen ook de enige genoegdoening die ze krijgen, want naar hun geld of spullen kunnen ze vaak fluiten. Een deel van hen had er goed aan gedaan om vooraf een kredietrapport op te vragen. Hoe is dat eigenlijk bij u geregeld?

Slechte reviews op social media

Geld mislopen is uiteraard in lang niet alle gevallen het gevolg van opzettelijk bedrog of misleiding. Het kan bij een nieuwe klant ook ‘gewoon’ schorten aan de liquide middelen of onvoldoende solvabiliteit. De vraag is dan of u in zulke gevallen überhaupt met het bedrijf in zee wilt gaan. We zeggen niet dat het onmogelijk is, maar zelf bepalen of iemand goed is voor zijn geld is best lastig. Veel verder dan de KvK-gegevens en eventueel wat slechte reviews op social media kom je doorgaans niet. Gelukkig zijn er bedrijven als Graydon, Creditsafe en Dun & Bradstreet die gespecialiseerd zijn in het beoordelen van kredietwaardigheid.

Dergelijke rapporten bevatten naast KvK-gegevens informatie over onder meer:

  • Liquiditeit en solvabiliteit;
  • Jaarrekeningen (indien van toepassing);
  • Betalingsgedrag (en -termijn) en analyse hiervan;
  • Concernstructuren;
  • Aantal keren dat een kredietrapport is opgevraagd.
  • Eventuele ‘verdachte voorvallen’ en verwante ondernemingen.
  • Benchmark ten opzichte van de branche.

Meerdere BV’s op hetzelfde adres

Al dan niet aangevuld met een algoritme rolt daar een advies uit. Dat advies is best vaak negatief in die zin dat er wordt aangeraden aanvullende zekerheden te vragen. Onlangs hebben we voor een klant nog iets dergelijks aan de hand gehad. Hun nieuwe klant heeft wel goedlopende vestigingen in het buitenland, maar in Nederland (nog) niet. Die waren bereid 10.000 euro vooruit te betalen. Dat werkt natuurlijk wel zo lekker. Van de bouwsector is bekend dat het bij BV’s vaak oppassen geblazen is. Liever doe je zaken met een holding maar dat komt nauwelijks voor. Ook komt het geregeld voor dat er op een en hetzelfde adres al diverse BV’s staan, of hebben gestaan. Dat weet je eigenlijk al genoeg.

Zo’n rapport met advies kost overigens maar een paar tientjes en is bij CW&Partners niet alleen gratis voor klanten, maar ook min of meer de standaard. Dat is niet alleen in het belang van onze klanten maar ook van onszelf. Ook wij kunnen immers niet plukken van een kale kip…