Lang leve de lage rente! Of toch niet?

Lang leve de lage rente! Of toch niet?

De rente is al een tijdje historisch laag. Heerlijk toch? De staatskas vaart er wel bij met een dalende rentelast bij een toch al krimpende staatsschuld. Voor u en voor mij betekent het onder meer goedkoop een karretje leasen en fors lagere woonlasten. Althans, als u niet huurt. Nadelen zijn er ook, want rentenieren is er even niet meer bij. En bij debiteurenbeheer ligt gemakzucht op de loer.

Valkuilen van lage rente

Dat rentenieren is uiteraard niet het grootste probleem. Dat hebben de meesten van ons toch al uit hun hoofd gezet. Feit is wel dat het een kwestie van tijd lijkt dat je op je spaargeld gaat toeleggen in plaats van eraan te verdienen. Deze problematiek gaat aan veel huurders in ons land volledig voorbij. Zij zitten op hun beurt met het nadeel dat hun woonlasten, als gevolg van onder andere duurder vastgoed, juist toenemen. De bijna negatieve rente zorgt ook voor de nodige valkuilen. In het groot, met overheden die in de verleiding (kunnen) komen om de staatsschuld gevaarlijk hoog te laten oplopen. Maar ook in het ‘klein’, bij bedrijven als dat van u.

Verleidelijk

Want waarom zou je je debiteuren nog flink achter hun broek aan zitten als geld toch niks oplevert? Daarbij ga je wel voorbij aan de altijd aanwezige mogelijkheid van een faillissement bij een van je klanten. Verder is het belangrijk te weten waarom er niet betaald wordt. Is de klant ontevreden? Is er geen geld? Zijn ze overgestapt naar een concurrent? Bovendien blijft werkkapitaal c.q. cashflow altijd belangrijk, zeker als je juist door de lage rente eerder in de verleiding komt om er nog maar een financiering bij te nemen. En je solvabiliteit (nog verder) onder druk komt. Als de rente dan ineens weer oploopt, kan het hard gaan!

Bovenal is debiteurenbeheer een onderdeel van customer care en moet alleen daarom al een hoge prioriteit hebben. En houden. Wilt u ook uw cashflow verbeteren? Neem dan zeker eens contact met ons op.