Koning, KEIJZER, Admiraal: betalen moeten ze allemaal

Koning, KEIJZER, Admiraal: betalen moeten ze allemaal

‘Mona bedankt, Mona bedankt. Mona, Mona, Mona bedankt’. MKB Nederland zal blij zijn met de aankondiging van staatssecretaris Mona Keijzer van EZ dat de wettelijke betalingstermijn van grote bedrijven (meer dan 250 medewerkers en meer dan € 50 miljoen omzet per jaar) aan het MKB wordt verlaagd tot dertig dagen. En dat terwijl de ‘kale kip’ in ons land toch doorgaans zo kaal niet is.

Motor van de economie

De economie draait immers weer op volle toeren maar kennelijk hebben bepaalde bedrijven een extra zetje nodig om hun verantwoordelijkheid te nemen. En in te zien dat ons MKB met een aandeel van rond de 99% de motor van onze economie is en dus veel brandstof nodig heeft. Niet voor niets moest de overheid eerder al ingrijpen om betalingstermijnen van 90 en zelfs 120 dagen de wereld uit te helpen. De huidige termijn van zestig dagen geldt overigens alleen indien dit expliciet door partijen is afgesproken. Is er geen afspraak, dan geldt ook nu al 30 dagen.

Maximale termijn werd norm

De recente ingreep was volgens Keijzer nodig omdat de gemiddelde betalingstermijn in Nederland na 36 dagen in 2017 vorig jaar weer was opgelopen naar ruim 41 dagen. Of, zoals de staatssecretaris het zelf formuleert: “Als blijkt dat grote bedrijven de huidige maximale termijn van zestig dagen in toenemende mate als norm hanteren, pas ik de wettelijke betalingstermijn aan naar dertig dagen.” Met bijna zes weken komen we gelukkig nog niet in de buurt van landen als Spanje, Italië, Griekenland en Slowakije. Daar wordt tussen de 35 en 40% van vorderingen te laat betaald en moet je niet vreemd opkijken als de betaling pas na 80 of 90 dagen binnen is.

Niet het beste jongetje van de klas

Qua betalingsmoraal zijn we daarentegen ook zeker niet het beste jongetje van de klas. En dat is vaak wel anders, al is dat ook in gevallen waarin we dat eigenlijk helemaal niet willen. Maar dat even terzijde. We gaan het u niet voorrekenen, maar u voelt ook wel aan dat een verkorting van de gemiddelde landelijke betalingstermijn met een week enorme impact heeft op de cashflow in het MKB. En daarmee ook op de investeringsmogelijkheden. Dit betekent echter niet dat het nu allemaal vanzelf wel goed komt. Blijft u er dus als schuldeiser bovenop zitten, dan doen wij dat ook!