Debiteuren die verstoppertje spelen? Wij vinden ze wel!

Net als in andere sectoren worden er in de incassobranche allerlei ‘spelletjes’ gespeeld. ‘Pokeren’ is populair, maar ook ‘verstoppertje’ spelen doet het goed onder debiteuren. Helaas zijn er ook nog steeds incassobureaus die maar niet genoeg krijgen van ‘cowboytje’ spelen. Als wij al een spel zouden moeten kiezen, dan gaan we toch echt voor schaken.

Behoud van de relatie

Betalen voor een afgenomen product of dienst is geen spel maar een uiterste serieuze zaak. De aanpak van CW&Partners is te allen tijde gericht op behoud van de relatie tussen klant en leverancier. Wat dat betreft treffen wij liever een betalingsregeling met een debiteur dan dat we naar de rechter stappen. Maar dan moet de debiteur in kwestie wel ergens op reageren. Deze steekt echter vaak langdurig zijn kop in het zand. ‘Maar de aanhouder wint toch?’, horen we u denken. Dat klopt in de meeste gevallen, maar dan moeten crediteuren niet halverwege de handdoek in de ring gooien. Omdat dit toch vaak gebeurt, komen debiteuren er dus nogal eens mee weg.

‘Gepaste dwang’

Als dat, zoals regelmatig voor komt, oploopt tot 30% van vorderingen waarvan de betalingstermijn is verstreken, loopt dat al snel in de duizenden euro’s. Dat kan, en hoeft, absoluut niet. Als incassobureau hebben we niet alleen de routine en expertise om onvindbare partijen boven water te krijgen, maar ook bepaalde middelen die u niet ter beschikking heeft. Zo kunnen wij uiteindelijk voor een dagvaarding zorgen, waarmee we bij de gemeentelijke administratie het laatste bekende adres kunnen opvragen. Hoe ver we met ‘gepaste dwang’ doorgaan, bepalen we uiteraard in overleg met de klant.

Schaakmat!

Dat kan zover gaan als in beslag nemen en verkopen, maar zo ver laten debiteuren het gelukkig zelden komen. Zo stonden we onlangs bij iemand voor de deur met een sleutelmaker en een politieagent. Leuk is het niet, maar er werd wel probleemloos en zonder inbeslagname 6.000 euro betaald. Schaken is naast anticiperen en je verstand gebruiken ook een kwestie van geduld. Maar uiteindelijk krijgen we de tegenspeler schaakmat…